Lekker eigenwijs met Giraf

Lekker eigenwijs met Giraf

In de periode rond de Kinderboekenweek 2024 (van 22 september tot en met 18 oktober) spelen Marie-Louise en Mark Sekrève de vertelvoorstelling 'Lekker eigenwijs met Giraf,' gebaseerd op het prentenboek 'Giraf gaat slapen.' In deze interactieve, educatieve en vrolijke vertelvoorstelling gaan de leerlingen, samen met Giraf, op zoek naar het grote geheim achter de geluiden in de nacht. Giraf kan 's nachts niet slapen, want hij hoort vreemde geluiden. Krook beweert dat het een heel eigenwijs monster is. Help! En Zebra zegt dat Giraf gewoon lekker hard moet zingen in de nacht. Zou dat helpen bij een eigenwijs monster? Giraf probeert alles, maar niets helpt. Wat moet hij nu? Wie weet weten de leerlingen iets om Giraf te helpen... Want zo kan het toch niet langer... En net als het iets beter gaat hoort Giraf vreemde geluiden... Is er toch een monster? Hoe moet dit nu ooit goed komen? Wie weet, met wat hulp van Olifant en veel hulp van alle leerlingen, lukt het Giraf toch om het geheim van al die geluiden te ontdekken?marie-louise leest een prentenboek voor aan Giraf tijdens de theatershow, terwijl de zaal vol met kinderen ademloos luisteren
Marie-Louise leest voor uit een prentenboek van Giraf

Een interactieve en educatieve vertelvoorstelling die mooi aansluit op de belevingswereld van groepen 1, 2 en 3

De vertelvoorstelling van Mark en Marie Louise is speciaal geschreven voor groepen 1, 2 en 3 met het oog op de belevingswereld, ontwikkeling en interesses van deze groepen. Er is daarom gekozen voor een zeer afwisselende voorstelling, waarbij de leerlingen regelmatig kunnen staan, meedansen, denken en bewegen. Deze interactieve vorm zorgt ervoor dat de groepen van begin tot eind geboeid blijven.
Ervaring leert dat het vooraf lezen van het boek (in de weken voor de vertelvoorstelling), de verbinding en het feest der herkenning vergroot.
Wij, als prentenboekenmakers en schrijvers van vertelvoorstellingen, hebben gekozen om ons te richten op de jongste leerlingen van het basisonderwijs, omdat we gemerkt hebben dat voor hen de Kinderboekenperiode een uitgelezen kans is om het plezier van bezig zijn met verhalen over te brengen op hen. Het enthousiasme van de vertelvoorstelling vormt een leuke start en een mooie aanvulling op voorgelezen worden en het zelf leren lezen, schrijven en bezig zijn met taal in brede zin.

Giraf en krook zijn elkaar kwijt

niiueuwe voorstelling Giraf kinderboekenweek 2024 lekker eigenwijs Giraf en krook botsen tegenelkaar op

Voor wie is de vertelvoorstelling?

De vertelvoorstelling richt zich op leerlingen van 3 tot en met 7 jaar (groepen 0/voorschool, 1, 2 en 3). Het speelt in op de belevingswereld van juist deze kinderen. Tijdens de vertelvoorstelling worden er liedjes gezongen, met bewegingen erbij die de leerlingen mogen meedoen, wordt er door de kinderen meegedacht over oplossingen, worden er vragen gesteld aan hen en wordt er zo gezorgd dat de betrokkenheid van de leerlingen zeer groot is en is het plezier evenzo groot (niet onbelangrijk!) Dit alles met de intentie om de vertelvoorstelling een mooie ervaring voor hen te maken en het educatieve aspect op een speelse manier aan te bieden.

olifant kijkt naar Giraf die in bed ligt en slaapt tijdens de voorstellingOlifant ziet dat Giraf nog slaapt...

marie-louise sekreve speelt olifant in de educatieve voorstelling in de achtergrond ligt giraf in bed hij slaaptOlifant heeft een idee hoe hij Giraf kan wekken

Kort op een rijtje

  • De vertelvoorstelling wordt gespeeld en is geschreven door de auteurs en illustratoren van de prentenboeken van Giraf zelf.
  • De vertelvoorstelling is een toneelbewerking van het prentenboek ‘Giraf gaat slapen.’
  • De vertelvoorstelling gaat over eigenwijs zijn, samenwerken, je eigen kracht ontdekken, elkaar steunen, van fouten kun je leren en je angst overwinnen.
  • In de voorstelling verkleedt Mark zich als Giraf, worden er (zelfgemaakte) liedjes gezongen, toneelgespeeld, getekend en worden de kinderen actief betrokken bij het verhaal.
  • Het stuk is geschikt voor kinderen van 3 tot en met 7 jaar (voorschool, groep 1-3).
  • Het geheel duurt ongeveer 50 minuten.
  • Materiaal (geluidsapparatuur, tekenpapier, decorstukken, etc.) wordt meegenomen.
  • Tijd voor de opbouw en ook de afbouw is +/- 35 minuten.
  • Voor de groep zijn er kleurplaten, posters en de tekening uit de vertelvoorstelling als aandenken.
  • We maken er een geweldige ervaring voor de leerlingen van!

We maken een huisje van onszelf

de leerlingen en kinderboekenschrijfster Sekrève doen een vogel na vliegen vliegen als een vogel

zebra en giraf zitten op een bed om hen heen decorstukken en een geschilderd raam waar je naar het schoolplein kijktZebra hoort een gek idee uit het publiek

Krook en olifant laten hun spierballen zien. Ze staan voor een paars theaterdoek. de leerlingen in de zaal laten ook zien hoe sterk ze zijnZijn jullie ook sterk? vragen Krook en Giraf

Reacties op onze eerdere vertelvoorstellingen...

Westerparkschool

Beste Marie-Louise en Mark, Hier hebben de leerkrachten enorm genoten van de voorstelling! Met simpele middelen transformeren en de kinderen daarin meenemen was heel erg leuk om te zien. Ook de kinderen waren zeer enthousiast en blij dat ze mee mochten bewegen. Het boek van de voorstelling wordt nog regelmatig door ze gepakt en ingekeken. Bedankt en tot een volgend keer. Met vriendelijke groet,
Judith van der Vegt, Westerparkschool, Amsterdam

OBS De Optimist

Al enkele jaren genieten de jongste kinderen van Obs de Optimist van de avonturen van Giraf. De kracht van de vertelvoorstelling zit hem vooral in het interactieve, het rustige spel, de liedjes en muziek die erbij gebruikt worden. Ook zien de kinderen hoe de beide auteurs giraf tot leven wekken als zij al tekenend giraf laten ontstaan en er ondertussen de kinderen met hun vertelkunsten bij betrekken. De reacties van de leerkrachten en kinderen zijn unaniem zeer enthousiast. Net als ikzelf.

Remco Brandt, Directeur OBS De Optimist, Hoofddorp

IKC Oudkarspel

Dank jullie wel Marie-Louise en Mark! En wat hebben we weer allemaal onwijs genoten van de vertelvoorstelling van Giraf, stralende kindergezichten en juffen!!! Bedankt voor dit plezier! En graag weer tot volgend jaar! Vriendelijke groeten,
Annet van Loenen, leerkracht IKC Oudkarspel

Bredeschool Omnibus

De vertelvoorstelling door de schrijvers/tekenaars Marie-Louise en Mark Sekrève heeft alle elementen in zich die borg staan voor honderd procent betrokkenheid van kinderen en leraren. Ze beginnen de voorstelling met uit te leggen hoe de boeken die ze gezamenlijk bedenken, schrijven én tekenen tot stand komen. De waarde “samenwerking” wordt letterlijk zichtbaar wanneer ze met z’n tweeën één tekening laten ontstaan. Het publiek toont zich zeer verwonderd: kán dat? Ja, je kunt sámen tekenen!

 De compleetheid van deze voorstelling zit ook in de actieve en logisch opgebouwde deelname van de kinderen doordat ze van nature meegaan met de liedjes en bijbehorende bewegingen. De voorstelling is doorlopend boeiend voor de kinderen, er is geen enkel moment van verminderde aandacht of wegtrekkende betrokkenheid. Knap hoe je met twee spelers drie rollen kunt spelen! Goed ontworpen en geregisseerd.  

Tenslotte is er nog de kleurplaat voor de verdere verwerking en het napraten in de groep. Compleet, boeiend gespeeld en uitstekend afgestemd op het begrijpend vermogen en de spanningsboog van deze jonge kinderen. Complimenten!

Frank Roël, Directeur Bredeschool Omnibus, Amstelveen

IJsbeer en Giraf zijn moedig

KC BuitenRijck

“Wat hebben we vandaag ontzettend genoten van de vertelvoorstelling!" De manier waarop Mark en Marie-Louise de kinderen betrekken bij deze voorstelling is fantastisch; zingen, dansen, hulp inschakelen….!

Tevens spelen ze onwijs leuk in op de uitspraken van kinderen, de vele lachsalvo’s en ontstond er op deze manier een gezamenlijk spel vol humor en spanning. Wij zijn zeer nieuwsgierig naar de andere vertelvoorstellingen en zijn dan ook voornemens hen absoluut nog eens te benaderen!”

Anke Roudman, Onderbouwcoördinator en groepsleerkracht op kindcentrum BuitenRijck, Rijswijk

Islamitische Basisschool As-Siddieq

Wat hebben jullie het leuk gedaan. Jullie wisten precies de kinderen te boeien en te blijven boeien, zelfs mijn collega’s vonden het een opsteker waard. Voor jullie echt chapeau! Ik kreeg na schooltijd van verschillende ouders ook nog complimenten over jullie en ook de directie van onze school was zeer enthousiast! Echt waar!
Nogmaals bedankt namens de leerlingen en het team van Al-Yaqoet.
Hoda Bakboord, leerkracht, Basisschool As-Siddieq, Amsterdam

Montessorischool Leidschenveen

Mark en Marie-Louise hebben op onze school verschillende keren een vertelvoorstelling gegeven. Zij slagen er telkens weer in hun jonge publiek ademloos mee te laten leven met de avonturen, die zij hun hoofdpersonen laten beleven. De kinderen gaan helemaal mee in de verbeeldingskracht van de vertellers en zijn nog lang na de voorstelling in de ban van het verhaal. Steeds zien we dat ze in de klas spontaan verder gaan met het naspelen, tekenen, navertellen of naspelen van scenes, waarmee ze de voorstelling opnieuw beleven en verwerken.

Dineke de Korte, Directeur Montessorischool Leidschenveen

Vrijeschool Widar

Op onze Lentemarkt “Spring de boeken in!” die in het teken stond van boeken en lezen, hebben Mark en Marie-Louise Sekrève presentaties gegeven over het schrijven en illustreren van een prentenboek. Met behulp van witte vellen papier, stiften, een grote dosis humor en vakmanschap, namen zij de kinderen mee in het proces van losse ideetjes tot kleurrijk prentenboek. Kinderen, ouders en leerkrachten waren onder de indruk van hun inhoudelijke verhaal, de samenwerking en het prachtige resultaat. Mark en Marie-Louise weten jong en oud te boeien.

N. Demaret, Schoolleider, Vrijeschool Widar te Delft.